Apunavigaatio
Leivänmurupolku
- Index
- parents
parents
Kasvu vanhemmuuteen - elämän mittainen päätös
Vanhemmuus on elämänmittainen päätös. Lähes kaikki odottavat vanhemmat kokevat jossain vaiheessa ristiriitaisia tunteita tulevaa lastaan kohtaan ja vastuu pelottaa. Epävarmuuden tunteet kuuluvat vanhemmaksi kasvuun ja odotusaika on hyvää aikaa kypsyä henkisesti vastaanottamaan lapsi. Vanhemmat ovat lapselleen huoltajia, rajojen asettajia, elämän opettajia ja rakkauden antajia. Vanhempien tehtävänä on turvata lapsen ruumiilliset, henkiset ja sosiaaliset tarpeet.
Vanhemmat sisarukset mustasukkaisia vastasyntyneelle?
Pikkusiskon tai -veljen syntymä on perheen vanhemmille lapsille iso asia. Erityisen merkittävä se on perheen ainokaiselle, joka on tottunut olemaan huomion keskipisteenä. Voimakkaasti käyttäytyvä lapsi ei ole häiriintynyt tai poikkeava, vaan nämä tunteet ovat tavallisia uudessa vauvaperheessä. Myönteinen ja kärsivällinen suhtautuminen vanhemman sisaruksen mielen myllerrykseen vaatii äidiltä ja isältä paneutumista ja vaivaa. Se on kuitenkin palkitsevaa ja ajan myötä tilanne helpottuu.
Synnytyksen hoito
Synnytykseen kuuluu kolme vaihetta: avautumisvaihe, ponnistusvaihe ja jälkeisvaihe. Hoitosuunnitelma tehdään yhdessä äidin kanssa synnytysvastaanoton tutkimusten perusteella. Suunnitelmaa tehdessä käydään läpi hoitokäytännöt sekä arvioidaan lapsen vointi, äidin suhtautuminen synnytykseen, odotukset, toiveet ja pelot. Artikkeliin sisältyy piirroskuva sikiön kulusta synnytykanavassa, valokuvia ponnistusasennoista sekä animaaatio vauvan syntymästä.
Liikkumalla hyvää oloa
Liikunta on entistä tärkeämpi osa ihmisen vapaa-ajanviettoa. Jotta elimistö pysyisi kunnossa, se vaatii sopivasti liikuntaa ja lepoa myös raskauden aikana. Raskausajan liikunnan harrastamiselle on monia hyviä syitä. Kestävyys, notkeus ja voima auttavat kestämään ylimääräisen rasituksen, kun elimistö sopeutuu raskauden ja synnytyksen vaatimuksiin.
Tutustumiskäynti sairaalaan ennen synnytystä
Tutustumiskäyntejä sairaalaan järjestetään perheille, jotka haluavat tutustua synnytyssairaalan tiloihin ja hoitokäytäntöihin. Artikkeli sisältää interaktiivisen kuvan sekä valokuvia synnytyshuoneesta ja sen välineistä.
Kasvu isäksi alkaa hämmennyksen tunteesta
Isäksi tuleminen on monelle miehelle usein hämmentävä kokemus. Raskausaikaa ja isäksi kasvamista voidaan miehen kohdalla tarkastella kolmen vaiheen kautta: alkuinnostus, tekeytymisvaihe ja valmistautumisvaihe. Alkuinnostuksen ja hämmennyksen jälkeiselle tekeytymisvaiheelle on tyypillistä miehen emotionaalinen etäisyys raskaudesta. Valmistautumisvaiheessa mies havaitsee raskauden todellisuuden ja hän alkaa tutustua lapseen. Isyys konkretisoituu miehelle yleensä vasta lapsen synnyttyä.
Vierihoitoa synnytysosastolla
Lapsivuodeosastolla hoito toteutetaan vierihoitona, mikä tarkoittaa vastasyntyneen ympärivuorokautista hoitamista äidin vierellä. Vierihoidon tarkoituksena on oppia tuntemaan vauvan tarpeet ja vastaamaan niihin sekä antaa valmiuksia pärjätä vauvan hoidossa ja imetyksessä kotona. Hoito ja ohjaus toteutetaan kätilön ja lastenhoitajan yhteistyönä ja myös lääkäri on tavattavissa päivittäin tarpeen mukaan. Ensisynnyttäjän keskimääräinen hoitoaika on noin 3 - 4 vuorokautta. Artikkelissa on valokuva perhehoitohuoneesta.
Lääkärin tekemä jälkitarkastus 7 - 12 viikkoa synnytyksen jälkeen
KELA:n vanhempainrahan saamisen edellytyksenä on lääkärin suorittama jälkitarkastus, jossa äidin terveydentilan selvittämisen lisäksi on mahdollisuus saada ehkäisyneuvontaa.
HIV ja AIDS - tartuntatavat
Suomessa todetut HIV-tartunnat oli aina vuoteen 1998 asti saatu lähes yksinomaan seksin välityksellä. Vuoden 1998 piikkihuumeidn käyttäjien HIV-epidemian jälkeen myös seksin välityksellä saadut...
Onnea äitiydestä vai masennuksen toivottomuutta
Lapsen syntymä on kaiken onnen keskellä naiselle myös järkyttävä tapahtuma. Siihen liittyy sarja luopumisia ja siten myös surutyötä. Valtaosa äideistä kuitenkin kykenee tai pääsee nauttimaan äitiyden onnesta. Psyykkisten ongelmien ilmaantuminen saattaa hämmentää ja yllättää monet perheet. Synnytyksen jälkeen lähes kaikilla äideillä esiintyy lievää herkistymistä, mikä ilmenee itkuisuutena ja alakulona. Herkistyminen on ohimenevää. Synnytyksen jälkeistä masennusta on joka kymmenennellä äidillä. Äidit ovat hyvin väsyneitä ja keskittymiskyvyttömiä toimissaan. Äideillä on pelkoja ja pakkoajatuksia, jotka liittyvät sekä oman itsen että lapsen selviytymiseen. Toipumisessa auttaa uskallus puhua tunteistaan lähiympäristön ja neuvolan henkilöstön kanssa. Synnytyksen jälkeiset psykoosit ovat harvinaisia. Psykoositila on vakava ja äiti tarvitsee välitöntä hoitoa. Lääkehoito onnistuu ja paraneminen on yleensä täydellistä. Artikkeli sisältää "kuvatauluja" tärkeistä asiasisällöistä.
information page
- Kulttuurien ja myyttien vaikutus seksuaalisuuteen
- Äidin kotiinlähtötarkastus
- Synnytykseen osallistuminen - isä tai tukihenkilö sairaalassa
guide
- Raskaana olevien ja imettävien äitien rokottaminen
- Erityisryhmien rokottaminen
- Tuberkuloositapausten esiintyminen Suomessa koko väestössä 1975–2003/ Rokottajan käsikirja
magazine article
- Raskauden aikainen ruokavalio - ansoja täynnä?
- Raskaudenaikainen infektio lasten leukemian syynä
- Väitöskirja-artikkeli: Vauva kärsii passiivisesta tupakoinnista
organizational info
- Yksityishenkilön tilaama isyystutkimus
- Äidin suostumus näytteen säilyttämiseen
- Do maternal psychotic symtoms predict offsprings psychotic disorder