Apunavigaatio
Leivänmurupolku
feeding
- bottle feeding (1)
- breast-feeding (28)
Rintaruokinnan onnistumiseksi hyvä imetysasento
Äiti voi valita imetysasennon itselleen sopivaksi tilanteen mukaan. Istuallaan tai makuullaan imettämisen lisäksi äiti voi kokeilla kontallaan imettämistä varsinkin, jos maito heruu huonosti. Imetyksessä on tärkeää ottaa rento asento niin, ettei mikään lihasryhmä ole jännityksessä. Artikkelissa näytetään valokuvien avulla imetysasento makuulla ja istuen.
Vastasyntyneen ravinnoksi äidinmaitoa!
Äidinmaidon koostumukseen vaikuttavat vuorokaudenaika, vuodenaika, imetyksen kesto, äidin ravitsemus sekä yksilölliset ominaisuudet. Äidinmaidosta lapsi saa mm. valkuaisaineita, hiilihydraatteja, rasvahappoja, vitamiineja, rautaa sekä vasta-aineita ja valkosoluja, jotka suojaavat vauvan elimistöä infektioilta ja auttavat vastustuskyvyn kehittymisessä.
Rintojen hoidon ja imetyksen apuvälineitä
Maidonkerääjä, rintakumi ja rintapumppu ovat imetyksessä ja rintojen hoidossa käytettäviä välineitä. Maidonkerääjää tarvitaan, jos rinnat valuvat vuolaasti. Rintakumia käytetään esimerkiksi silloin, jos rinnanpää on pieni tai sisäänpäin kääntynyt. Rintapumpun avulla rinta tyhjennetään liiasta maidosta.
Rintaruokinnan onnistumiseksi isän tukea
Myös isä voi edesauttaa imetyksen onnistumista. Puolisoa voi tukea mm. hankkimalla tietoa imetyksestä ja rintamaidon tärkeydestä vauvalle. Isyysloma antaa äidille mahdollisuuden keskittyä imettämiseen isän hoitaessa kotityöt. Imetyksen onnistuminen on pitkälti kiinni oikeasta tiedosta ja asenteesta, joten isän rooli tukihenkilönä on merkittävä.
Vauvan ruokintaan liittyviä ohjeita
Vastasyntyneen mahalaukkuun mahtuu kerralla vain vähän maitoa. Alussa vauva syö yleensä tiheämmin, mutta lapsen kasvaessa ruokailuvälit pitenevät usein 4 - 6 tuntiin. Lisämaito on hyvä antaa lapselle kupista, sillä silloin hän ei opi pulloruokinnan helppoutta ja rupea syrjimään rintaa erilaisen imemistekniikan opittuaan. Pulloruokintaan verrattuna etuna on myös maidon haistaminen maistamisen lisäksi sekä vähäisempi pulauttelu.
Vauvan oikea imemisote rintaruokinnan onnistumiseksi
Vauvan oikea imemisote varmistaa sen, että rinta tyhjenee tehokkaasti ja vauva ylipäänsä saa maitoa. On tavallista, että imettäminen vaatii harjoittelua. Vauvan tulee olla tarpeeksi lähellä rintaa, jotta hän syödessään ylettyy puristelemaan maitopoukamia. Oikea imemisote ehkäisee rintojen kipeytymistä ja rikkoutumista. Artikkelissa on esitetty piirrokuvien avulla sekä oikea että väärä imemisote.
Rintatulehdus ja äidin ohjanta
Rintatulehduksen oireita ovat mm. rinnan muhkurat, kuume ja turvotus. Hoito tulee aloittaa heti. Rintatulehduksessa rinta tyhjennetään kolmen tunnin välein, voit käyttää apuna rintapumppua. Hankalaa oloa voi helpottaa viileillä kääreillä, kuten kaalinlehdillä tai maitorahkalla. Lääkäriin on syytä mennä, jos tulehdus ei helpota 1/2 - 1 vuorokauden kuluessa.
Tupakointi ja imetys
Imeväisikäisen parasta ravintoa on äidinmaito, ja imetyksellä on todettu olevan merkitystä lapsen allergioiden ehkäisyssä. Oman äidin maito allergisoi vauvaa vähemmän kuin äidinmaitovastikkeet ja korvikeravinto.
Vierihoitoa synnytysosastolla
Lapsivuodeosastolla hoito toteutetaan vierihoitona, mikä tarkoittaa vastasyntyneen ympärivuorokautista hoitamista äidin vierellä. Vierihoidon tarkoituksena on oppia tuntemaan vauvan tarpeet ja vastaamaan niihin sekä antaa valmiuksia pärjätä vauvan hoidossa ja imetyksessä kotona. Hoito ja ohjaus toteutetaan kätilön ja lastenhoitajan yhteistyönä ja myös lääkäri on tavattavissa päivittäin tarpeen mukaan. Ensisynnyttäjän keskimääräinen hoitoaika on noin 3 - 4 vuorokautta. Artikkelissa on valokuva perhehoitohuoneesta.
Tupakointi ja raskaus
Noin 20 prosenttia suomalaisista sikiöistä altistuu raskausaikana tupakansavulle. Sen sisältämät kemialliset yhdisteet kulkeutuvat sikiöön napanuoran ja istukan kautta. Sikiö saattaa altistua suuremmalle nikotiinipitoisuudelle kuin tupakoiva äiti.
information page
guide
- Sosiaali- ja terveysministeriön antama D-vitamiinivalmisteiden käyttösuositus
- Raskaana olevien ja imettävien äitien rokottaminen
- Taulukko 7. Tilanteita, jotka eivät ole vasta-aiheisia rokottamiselle
magazine article
- Tyypin 1 diabetes lisääntyy yhä - Auttaako pitempi imetys?
- Mitä suomalaiset vauvat syövät?
- Imetyksen edistämisellä parempaa kansanterveyttä