Apunavigaatio
Leivänmurupolku
- Index
- pregnancy
pregnancy
Raskaudenaikaisia seurantatutkimuksia äitiyspoliklinikalla
![](/tervesuomi/app/images/preview/fb2fa9c77760cac39257aefff50cea22.png)
Raskauden aikana äidin ja sikiön hyvinvoinnin seuraamiseksi voidaan äitiyspoliklinikalla tehdä tutkimuksia, joita ovat esim. synnytystavan arvioiminen, sikiön sydämentoiminnan varmistaminen sykekäyrän avulla ja ultraäänitutkimus sikiön kasvun ja rakenteen selvittämiseksi ovat tavallisimpia. Myös yliaikaisen raskauden seuranta kuuluu äitiyspoliklinikalle. Artikkeli sisältää valokuvan sikiön sykekäyrästä.
![information page information page](/tervesuomi/app/images/genre_infopage.gif)
Puhtaudesta hyvänolon tunne
![](/tervesuomi/app/images/preview/1d969ce1766738412a47733239804073.png)
Raskausaikana aineenvaihdunta vilkastuu hormonien vaikutuksesta. Hien ja talin eritys voimistuu ja raskaus lisää myös valkovuodon määrää. Päivittäiset pesut suihkussa lisäävät hyvänolon tunnetta ja edistävät oman ulkoisen olemuksen havaitsemista ja hyväksymistä.
![information page information page](/tervesuomi/app/images/genre_infopage.gif)
Riskitekijänä synnyttäjän ikä
![](/tervesuomi/app/images/preview/a8a148fa63d4d3fb0c77da160f8db3fc.png)
Elimistön mukautumismahdollisuudet raskauden läpiviemiseen ovat murrosikäisillä tytöillä huonommat kuin yli 19-vuotiailla naisilla. Kohdun kehittymättömyys saattaa johtaa keskenmenoon ja ennenaikaiseen synnytykseen. Näiden riski on vielä 18-vuotiaalla noin kaksinkertainen verrattuna 19 – 35 vuotiaisiin naisiin. Iältään vanhan ensisynnyttäjän ongelmat ovat osin samat kuin nuoren synnyttäjän. Yli 35 vuoden ikäisten äitien sikiöiden kromosomihäiriöiden riski kasvaa vähitellen. Yleensä tällöin on kysymys 21-trisomiasta eli Downin synroomasta, mongoloidismista. Artikkelissa esitetään piirrokuvan avulla riskin lisääntyminen vähitellen äidin iän kohotessa.
![information page information page](/tervesuomi/app/images/genre_infopage.gif)
Liikunta synnytyksen jälkeen
![](/tervesuomi/app/images/preview/9f002d2cac4b8b55a893b12028852d4d.png)
Liikunta synnytyksen jälkeen lisää fyysistä ja psyykkistä jaksamista.
![guide guide](/tervesuomi/app/images/genre_guide.gif)
Riskitekijöinä hiivasienitulehdus ja toksoplasmoosi
![](/tervesuomi/app/images/preview/281dc233de4ce1516e22b88488f54eeb.png)
Raskaus lisää hiivasienitulehduksen esiintymistä, mutta se ei ole sikiölle eikä vastasyntyneelle vaarallinen. Hiivatulehdus voi aiheuttaa äidille kirvelyä ja kutinaa ulkosynnyttimissä sekä vaaleaa, kokkaremaista valkovuotoa. Ihminen saa toksoplasmainfektion useimmiten vihannesten ja raa'an tai huonosti kypsennetyn lihan kautta. Alkuraskaudessa tulehduksen siirtyminen sikiöön on vähäisempää kuin loppuraskaudessa. Tartunnan saaneella lapsella voi olla keskushermoston kehityshäiriöitä ja silmämuutoksia. Jos äiti on sairastanut toksoplasmainfektion ennen raskautta, sikiön tulehdusriskiä ei ole.
![information page information page](/tervesuomi/app/images/genre_infopage.gif)
Raskaudenaikaiset kohdun muutokset
![](/tervesuomi/app/images/preview/7237c7bed68fd94afcd47315c2ec2b30.png)
Ennen raskautta kohdun paino on 50 - 70 g ja tilavuus noin 3 ml sekä pituus 7 - 9 cm. Raskauden loppuun mennessä kohdun paino on noussut 1 kg:aan ja sen tilavuus 4 - 5 litraan. Istukka alkaa kehittyä heti munasolun kohdun seinämään kiinnittymisen jälkeen. Istukan sikiön puoleiselle pinnalle kiinnittyy napanuora ja vastakkainen pinta on kiinni kohdun seinämässä. Raskauden aikana sikiö on kaksinkertaisten kalvojen ympäröimässä nestepussissa. Artikkeli sisältää piirroskuvan kohdun kasvusta raskauden aikana.
![information page information page](/tervesuomi/app/images/genre_infopage.gif)
Työolot raskauden aikana
![](/tervesuomi/app/images/preview/e72bff6c05119ffdfd25eff821bdd1e6.png)
Eräät työaltisteet saattavat vaikuttaa haitallisesti sikiön kehitykseen, raskauden kulkuun ja miehen tai naisen lisääntymisterveyteen.Jos raskaana olevan naisen työtehtävät tai työolot vaarantavat hänen tai sikiön terveyden eikä työssä oleva vaaratekijää voida poistaa, raskaana oleva nainen, jonka työhön tai työolosuhteisiin liittyvän kemiallisen aineen, säteilyn tai tarttuvan taudin arvioidaan aiheuttavan vaaraa sikiön kehitykselle tai raskaudelle, on pyrittävä siirtämään muihin sopiviin tehtäviin. Jos hänelle ei voida järjestää muuta työtä, voidaan harkita erityisäitiysvapaata.
![information page information page](/tervesuomi/app/images/genre_infopage.gif)
Raskaudenaikaisia häiriöitä - uhkaava ennenaikainen synnytys
![](/tervesuomi/app/images/preview/cf3d099b5d8476aa80305db5fefb070c.png)
Ennenaikainen synnytys tarkoittaa synnytystä, joka on tapahtunut yli kolme viikkoa ennen laskettua aikaa (alle 37 raskausviikkoa). Suomalaisista lapsista noin 5 % syntyy keskosina. Lapselle on aina turvallisempi syntyä lähellä laskettua aikaa, sillä keskoslapsella on suurempi vaara sairastua ja vammautua.
![information page information page](/tervesuomi/app/images/genre_infopage.gif)
Tupakoinnin vaikutukset raskauteen
![](/tervesuomi/app/images/preview/97b9b617512330274d4ee7e5390e2320.png)
Tupakka sisältää monia kemiallisia yhdisteitä, jotka ovat haitallisia naisen terveydelle ja sikiön voinnille. Yhdisteet kulkeutuvat istukan kautta sikiöön ja vaikuttavat sikiön vointiin. Tupakointi huonontaa sikiön ravinnon saantia ja kasvua sekä altistaa sikiön hapenpuutteelle.
![information page information page](/tervesuomi/app/images/genre_infopage.gif)
Lepoa riittävästi - auttaa jaksamaan
![](/tervesuomi/app/images/preview/15156ed3cf182696797e992d2001880c.png)
Unen ja levon tarve lisääntyy. Lepo helpottaa sydämen työtä ja parantaa kohdun verenkiertoa. Myös nukahtamisvaikeudet ja yöheräily ovat yleisiä vaivoja varsinkin raskauden loppupuolella. Mieltä askarruttavat asiat liittyvät usein tulevaan synnytykseen. Peloista puhuminen auttaa univaikeuksiin.
![information page information page](/tervesuomi/app/images/genre_infopage.gif)
information page
- Raskaudenaikaisia häiriöitä - uhkaava ennenaikainen synnytys
- Raskaudenaikaisia häiriöitä - verenvuoto raskauden aikana
- Toistuva keskenmeno
guide
- Liikunta synnytyksen jälkeen
- Sosiaali- ja terveysministeriön antama D-vitamiinivalmisteiden käyttösuositus
- Taulukko 6. Rokotusten todelliset vasta-aiheet (yleiset kontraindikaatiot)
magazine article
- Raskaana olevilla on oikeus turvallisiin työoloihin
- Matkailla voi raskaanakin
- Raskauden aikainen ruokavalio - ansoja täynnä?