Apunavigaatio
Leivänmurupolku
- Index
- babies
babies
Lasten ja nuorten ravitsemus
Diabetes, allergiat ja ylipaino ovat lisääntyneet viime vuosina lapsiväestössä ja tuoneet uusia haasteita lasten ravitsemukseen. Kansantauteihin johtavat haitalliset elämäntavat alkavat muokkautua jo varhaislapsuudessa.
Väkivalta lapsen elämässä
Lapsen pahoinpitely, kaltoinkohtelu, on nykyisen tietämyksen mukaan laaja käsite, se voi sisältää fyysistä, psykologista ja seksuaalista väkivaltaa sekä laiminlyontiä. Tieto lasten pahoinpitelystä, seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja hoidon laiminlyönnistä on lisääntynyt viimeisen vuosikymmenen aikana ja tieto on hätkähdyttävää, sillä nykyisinkin kaikkialla maailmassa satoja, tuhansia lapsia pahoinpidellään tai jätetään huoltamatta. Lasten ruumiillinen kuritus on perheissä vielä tänäkin päivänä tavallista, kun lapsi on tottelematon ja tekee vastoin vanhempien tahtoa, vaikka ruumiillisen kurituksen kieltävä laki tuli voimaan Suomessa vuonna 1984.
Vauvan ulkoilu
Ulkoilun voi vastasyntyneen kanssa aloittaa vähitellen vuodenajasta ja säästä riippuen. Kesällä lapsen voi nukuttaa ulkona varjoisassa paikassa suojaten vauva ötököiltä, tuulelta ja liialta kuumuudelta. Vaatetuksena voi olla kevyt kesäinen asuste tai vauva voidaan kääriä lakanan sisään. Talvella vauvalle voi pukea sisävaatteiden päälle villa-asun, villasukat ja -lapaset, trikookypärän ja myssyn sekä lämpimän toppapuvun ja makuupussin.
Perinnölliset sairaudet/ Suomalaisten terveys
Kolmekymmentä vuotta sitten esiteltiin käsite suomalainen tautiperintö, jolla tarkoitetaan niitä yhden geenin perinnöllisiä sairauksia, joita Suomessa on poikkeuksellisen paljon. Monien tautien kohdalla Suomessa on...
Vauvan puhtaus ja ihonhoito
Normaalisti vauvan iho ei tarvitse pesuaineita eikä rasvoja. Saippua kuivattaa turhaan vauvan ihoa ja poistaa ihon omat suoja-aineet. Tarvittaessa kuiviin ja halkeileviin ihoalueisiin voi laittaa perusvoidetta. Vauvan voi kylvettää ihon kuivuudesta ja vauvan mieltymyksistä riippuen 1 - 3 kertaa viikossa, tai vaikka joka päivä. Napa puhdistetaan vastasyntyneeltä päivittäin. Vauvan kynnet on hyvä leikata kylvyn jälkeen ja tarvittaessa muulloinkin. Jos vauvan peppu punoittaa helposti, on syytä vaihtaa kuivat useammin tai kokeilla toisen merkkisiä vaippoja. Punaisiin alueisiin voi laittaa hiukan perusvoidetta tai talkkia. Artikkelissa on myös valokuva vauvan navan puhdistamisesta.
Vastasyntyneen ensihoito ja tarkkailu
Synnytyksen jälkeen kätilö tarkastaa vastasyntyneen. Lapsen hengitystiet puhdistetaan mm. jos lapsivedessä on verta tai merkkejä tulehduksesta tai lapsivesi on vihreää. 60 sekunnin iässä lapsen kunto määritellään Apgarin pisteillä. Myös napanuora katkaistaan ja lapsi saa K-vitamiinipistoksen. Äidille ja isälle annetaan heti mahdollisuus tutustua vastasyntyneeseen. Lapsen syntyessä hoidon päämäärä on tukea hänen sopeutumistaan kohdun ulkopuoliseen elämään.
Vastasyntyneen erityispiirteet ja niiden huomioiminen kotona
Vanhempien tulee seurata mm. vastasyntyneen navan paranemista, ihoa, silmiä ja elimistön toimintaa. Synnytys voi aiheuttaa vauvalle ohimeneviä muutoksia tai vaurioita, tai lapsella voi olla synnynnäisiä vaurioita.
Vastasyntyneen erityistarkkailua vaativat tilanteet - lastenlääkäri paikalle!
Lastenlääkäri on mukana synnytyksessä, jos vauva syntyy ennenaikaisesti tai sen syntymäpaino on pieni. Lääkäri on mukana myös monisikiöisessä synnytyksessä, perätilasynnytyksessä ja keisarileikkauksessa. Mikäli lapsivesi on veristä tai vihreää, lastenlääkäri tarkastaa vauvan ja puhdistaa tarvittaessa hengitystiet.
Vanhempien ja lapsen välinen vuorovaikutus - kiintymyssuhteen perusta
Kiintymyssuhde on kahden läheisen ihmisen välinen tunneside. Kiintymyssuhde kehittyy aina vuorovaikutuksessa toiseen ihmiseen. Lapsen kiintymyssuhteen kehittymisessä ovat vanhemmat avainasemassa. Vanhemmat ja hoitajat vaikuttavat omalla käyttäytymisellään lapsen turvallisen kiintymyssuhteen kehittymiseen. Artikkeliin sisältyy video vanhempien ja lapsen välisestä vuorovaikutuksesta hoitotilanteissa.
Vauvan röyhtäyttäminen
Vauvan ilmavaivoja voi ehkäistä nostamalla hänet pystyasentoon kesken syötön tai sen jälkeen. Useimmat vauvat kuitenkin imevät rintaa niin tiiviisti, etteivät he saa ilmaa vatsaansa. Tällöin vauvaa ei tarvitse röyhtäyttää. Artikkeliin sisältyy myös valokuva tavallisimmasta röyhtäyttämisasennosta.
information page
- Uhkaava ennenaikainen synnytys
- Vastasyntyneestä otettavia tavallisimpia laboratoriotutkimuksia
- Vauvan virottaminen rinnasta
guide
- Keskosten rokottaminen
- Taulukko 7. Tilanteita, jotka eivät ole vasta-aiheisia rokottamiselle
- Malli eri ikäisten lasten siirtymisestä uuteen rokotusohjelmaan (RONJA)
magazine article
- Kuudenkymmenen vuoden näkökulma lasten terveyteen
- Vastasyntyneen GBS-tautia voidaan ehkäistä nykyistä paremmin
- Neuvolaikäisten infektiot