Ohita navigaatiot ja siirry sisältöön

tervesuomi.fi

Apunavigaatio

Apunavigaatio

Leivänmurupolku

babies

Show only results in:Finnish Swedish English

Search results

129 hits

pages

Vauvan uni ja nukkuminen

Ensimmäisinä elinviikkoina useimmat vauvat ovat hereillä vain vaipanvaihtojen ja syöntien aikana. Jokainen vauva on kuitenkin yksilö, joten uni- ja valveillaolojaksot sekä rytmit ovat jokaisella erilaiset heti syntymästä lähtien. Kolmen kuukauden ikäinen vauva on hereillä jo 6 - 8 tuntia vuorokaudessa. Lasten unihäiriöt ovat yleisiä ja niitä voivat aiheuttaa esimerkiksi koliikki, nälkä tai turhautuminen. Nukkuma-asentoja on hyvä vaihdella alusta pitäen.

Savonia-amk / Terveysala Kuopio
4.6.2008 → (kansalaiset)
information page

Vauvan psykososiaalinen kehitys vastasyntyneestä puolivuotiaaksi

Ensimmäisten kuuden kuukauden aikana lapsi kehittyy oikeaksi persoonallisuudeksi, joka palkitsee vanhemmat hurmaavilla hymyillä ja jokeltelulla. Vaikka tälle ikäryhmälle onkin tarjolla runsaasti leluja, lapsi tarvitsee ja rakastaa eniten vanhempiensa seuraa. Kun lapsi on hereillä, tulisi vanhempien hyödyntää valveilla olo aika puhelemalla ja hymyilemällä lapselle sekä vastaamalla hänen ilmehdintäänsä. Lapsi nauttii , kun hänellä on runsaasti katseltavaa ja kuunneltavaa. Erilaisten materiaalien tunnustelu on myös tärkeää.

Savonia-amk / Terveysala Kuopio
4.6.2008 → (kansalaiset)
information page

Rintaruokinnan keskeiset perusasiat

On tärkeää, että vauva saa ternimaitoa eli kolostrumia mahdollisimman pian synnytyksen jälkeen. Kolostrum mm. nostaa vauvan verensokeria ja sisältää vasta-aineita erilaisia taudinaiheuttajia vastaan. Äidinmaidon erittyminen riippuu siitä, kuinka paljon rintarauhasta stimuloidaan. Mitä useammin vauva imee rintaa, sitä enemmän maitoa erittyy. Imemisen seurauksena äidin aivolisäke alkaa tuottaa kahta hormonia: prolaktiinia ja oksitosiinia. Prolaktiini käynnistää maidon erityksen ja vastaa sen riittävyydestä koko imetyksen ajan, oksitosiini säätelee maidon herumista. Artikkelissa on esitetty piiroskuvien avulla rinnan rakenne ja maidon eritykseen vaikuttavat hormonit.

Savonia-amk / Terveysala Kuopio
19.5.2008 → (kansalaiset)
information page

Vastasyntyneen ravinnoksi äidinmaitoa!

Äidinmaidon koostumukseen vaikuttavat vuorokaudenaika, vuodenaika, imetyksen kesto, äidin ravitsemus sekä yksilölliset ominaisuudet. Äidinmaidosta lapsi saa mm. valkuaisaineita, hiilihydraatteja, rasvahappoja, vitamiineja, rautaa sekä vasta-aineita ja valkosoluja, jotka suojaavat vauvan elimistöä infektioilta ja auttavat vastustuskyvyn kehittymisessä.

Savonia-amk / Terveysala Kuopio
21.5.2008 → (kansalaiset)
information page

Vastasyntyneen virvoittelu

Tärkeintä on vastasyntyneen hapensaannista ja verenkierrosta huolehtiminen. Lapsi voidaan viedä lämpöä säteilevän lampun alle hengitysteiden puhdistamiseksi ja maskilla hapetettavaksi. Hätätilanteessa lapsi voidaan intuboida ja samalla aloitetaan virvoitustoimet. Lievä tai lyhytaikainen hapenpuute edellyttää harvoin lastenosastolle siirtämistä.

Savonia-amk / Terveysala Kuopio
1.9.2004 → (kansalaiset)
information page

Rotavirusrokotteet

Rotavirusrokote on tarkoitettu kuuden viikon ikäisten ja sitä vanhempien lasten aktiiviseen immunisaatioon rotavirusinfektion aiheuttamaa gastroenteriittiä vastaan.

Kansanterveyslaitos
1.9.2006 → (farmaseutit), (lääkärit), (sairaanhoitajat), (terveydenhoitajat)
guide

D-vitamiinivalmisteiden uudet käyttösuositukset

Useissa kotimaisissa tutkimuksissa on todettu, että suomalaiset saavat ravinnosta liian vähän D-vitamiinia. Imeväisikäiset ja pikkulapset, vähän ulkoilevat vanhukset ja vegaanit sekä vähän...

Kansanterveyslaitos
30.11.2004 → (aikuiset), (kansalaiset)
guide

Oppiminen vaatii unta

Uni on tärkeää oppimiselle: uni tallentaa päivän aikana opitun muistiin. Uni pitää muistitallenteet kunnossa, järjestelee ja säilyttää ne ja pitää huolta, että tallenteet ovat tarpeen..

Kansanterveyslaitos
30.3.2007 → (kansalaiset)
information page

Ruoka-allergiat

Ruoka-allergiat ovat tuttuja monille lapsiperheille, mutta allergiaa esiintyy jonkin verran myös aikuisväestössä. Arvioiden mukaan erilaisista ruoka-allergioista kärsii 10-20 prosenttia imeväis- ja leikki...

Kansanterveyslaitos
19.1.2005 → (kansalaiset)
information page

Vanhemmat sisarukset mustasukkaisia vastasyntyneelle?

Pikkusiskon tai -veljen syntymä on perheen vanhemmille lapsille iso asia. Erityisen merkittävä se on perheen ainokaiselle, joka on tottunut olemaan huomion keskipisteenä. Voimakkaasti käyttäytyvä lapsi ei ole häiriintynyt tai poikkeava, vaan nämä tunteet ovat tavallisia uudessa vauvaperheessä. Myönteinen ja kärsivällinen suhtautuminen vanhemman sisaruksen mielen myllerrykseen vaatii äidiltä ja isältä paneutumista ja vaivaa. Se on kuitenkin palkitsevaa ja ajan myötä tilanne helpottuu.

Savonia-amk / Terveysala Kuopio
20.5.2008 → (kansalaiset)
information page
129 hits

pages

© TerveSuomi.fi 2008About us