Apunavigaatio
Leivänmurupolku
- Index
- (verksamhet)
- (muutos)
(muutos)
- social change (1)
- (henkilöön liittyvä muutos) (50)
- (kulkeutuminen) (2)
- disease progression (6)
- environmental changes (4)
- exposure (43)
- (saanti_2) (15)
- accumulation (1)
- pollution (5)
- (luonnontieteellinen muutos) (24)
- convalescence (2)
- aging (2)
- development (20)
career development, children's development, physical development
- falling ill (2)
- reactions (1)
- success (1)
- (framgång) (2)
Hedelmöityksestä synnytykseen - sikiön kasvu ja kehitys
Seuraava artikkeli kertoo hedelmöityksen kulun sekä kuvaa sikiön elintoimintojen, painon ja pituuden kehitystä eri raskauskuukausien mukaan. Artikkelia on havainnollistettu piirroskuvin.
Onnea äitiydestä vai masennuksen toivottomuutta
Lapsen syntymä on kaiken onnen keskellä naiselle myös järkyttävä tapahtuma. Siihen liittyy sarja luopumisia ja siten myös surutyötä. Valtaosa äideistä kuitenkin kykenee tai pääsee nauttimaan äitiyden onnesta. Psyykkisten ongelmien ilmaantuminen saattaa hämmentää ja yllättää monet perheet. Synnytyksen jälkeen lähes kaikilla äideillä esiintyy lievää herkistymistä, mikä ilmenee itkuisuutena ja alakulona. Herkistyminen on ohimenevää. Synnytyksen jälkeistä masennusta on joka kymmenennellä äidillä. Äidit ovat hyvin väsyneitä ja keskittymiskyvyttömiä toimissaan. Äideillä on pelkoja ja pakkoajatuksia, jotka liittyvät sekä oman itsen että lapsen selviytymiseen. Toipumisessa auttaa uskallus puhua tunteistaan lähiympäristön ja neuvolan henkilöstön kanssa. Synnytyksen jälkeiset psykoosit ovat harvinaisia. Psykoositila on vakava ja äiti tarvitsee välitöntä hoitoa. Lääkehoito onnistuu ja paraneminen on yleensä täydellistä. Artikkeli sisältää "kuvatauluja" tärkeistä asiasisällöistä.
Ikääntyvä ihminen oppijana
Työelämän kolme keskeistä kehityssuuntaa viime vuosikymmeninä ovat olleet tiedon määrän ja osaamisvaatimusten lisääntyminen sekä työväestön ikääntyminen. Tämä on nostanut esiin kysymyksen: miten paljon ja missä vaiheessa oppiminen heikkenee ikääntyessä?
Työikäisten ravinnonsaanti ja ravitsemustila
Tutkimusten mukaan työikäiset saavat rasvaa ja proteiinia edelleen hieman suositeltua enemmän. Pehmeiden rasvojen käytön kasvusta huolimatta kovaa rasvaa saadaan etenkin piilorasvan muodossa.
Ateriarytmi ja kohtuullisuus
Ruokakunnan ateria-ajat vaihtelevat päivän luonteen mukaan. Nykyään vain alle viidesosa suomalaisista syö ateriansa toistuvasti samaan aikaan päivittäin, kun 1980-luvulla kolmannes raportoi tekevänsä niin.
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Yli miljoonalla suomalaisella on joku pitkäaikainen tuki- liikuntaelinsairaus. Tuki- ja liikuntaelinsairaudet ovat yleisiä, ja niistä kärsivien potilaiden määrä kasvaa.
Taulukko 26. Toimenpiteet verelle altistumisen jälkeen arvioidun HBV-tartuntariskin1 perusteella
Toimenpiteet verelle altistumisen jälkeen arvioidun HBV-tartuntariskin1 perusteella.
Ympäristömyrkyt
Tunnettuja kemiallisia aineita on yli 10 miljoonaa. Teollisesti kemikaaleja on käytössä eri arvioiden mukaan 50 000 – 100 000.
Ilma
Ilman epäpuhtaudet ovat ihmisen toiminnasta ilmaan joutuvia kaasumaisia ja hiukkasmaisia yhdisteitä. Suomessa suurimpia yhdyskuntailman epäpuhtauksien päästölähteitä ovat liikenne, teollisuus, energiantuotanto...
Puutiaisaivotulehdus
Puutiaisaivotulehdus (tick born encephalitis, TBE, Kumlingen tauti, puutiaisaivokuume) on flaviviruksiin kuuluvan TBE-viruksen aiheuttama enkefaliitti eli aivokuume. Puutiaisaivotulehdusta esiintyy Keski-Euroopasta Siperian läpi Japaniin asti...
information page
- Liikunnan rooli lasten ja nuorten kehityksessä
- Vauvan liikunnallisen kehityksen tukeminen sylihoidolla
- Vauvan liikunnallinen kehitys 0 - 6 kk
news
magazine article
- Joulupähkinä
- Lihavien lasten ja heidän perheidensä psykososiaaliset piirteet - mitä huomattavaa ehkäisyssä ja hoidossa?
- Lapsesta nuoreksi